assalamualaikum

sodiqi usrati...=)

Tuesday, December 18, 2012

Bagaimanakah aku kelak?

Bismillah..

"baru mendapat khabar berita.. sepanjang mengenali arwah, dia sangat baik, sopan santun, menjaga adab pergaulan dan memiliki ciri-ciri wanita solehah.. semoga Ummu Nusrah tenang dan damai di sana.. Allah lebih sayangkannya.. salam takziah kepada keluarga Ummu Nusrah.. Al-Fatihah..."

--------------

"aku cemburu kau diziarahi ramai soleh dan solehah..
aku cemburu ramai soleh dan solehah mendoakanmu..
aku cemburu tangisan doa kesejahteraan ke atasmu oleh mereka yang soleh dan solehah..
MALAH aku lebih cemburu kau dijemput oleh-Nya tatkala menginfaqkan diri di jalan-Nya..

sedangkan daku belum pasti akan pengakhiranku satu hari nanti..
mudah-mudahan aku usai melunaskan hakku kepadamu saudaraku.
perjalanan ke selatan tanah air banyak memberi iktibar.
dalam melunaskan hakku kepada saudaraku.
mudah-mudahan Allah menempatkan dikau dalam kalangan orang soleh dan solehah..
Ummu Nusrah @ Nur Nusrah bt Abd Aziz"

--------------

"Perginya "permata Islam" ini tiada penggantinya.
Allahyarhamah kak Ummu Nusrah.

Senyumannya menenangkan, tutur bicaranya menyejukkan hati, nasihatnya membina diri.

Mengimbas kembali kenangan bersam arwah,
terasa bagaikan bermimpi di siang hari.

Sahabat, aku redha dikau sebagai sahabat akhiratku.

Doaku, semoga kuburmu dijadikan taman syurga untukmu. berbahagialah dikau bertemu dengan Sang Pencipta.

Semoga dipertemukan di syurga sana. Allahummaameen.

Al-Fatihah."

--------------

"Sesungguhnya sahabat-sahabat yang mengenali al-marhumah menjadi saksi bahawa al-marhumah adalah mujahidah fi sabilillah... Semoga ruh al-marhumah disambut riang oleh penghuni langit... Aamiin..

--------------

Allah! saat mata berjalan-jalan di dinding muka buku, tiba-tiba tertancap pada satu post. dan hati ini tergerak untuk membuka profile arwah.. dan saya terjumpa post-post di atas.. ternyata, arwah memang seorang yg SANGAT mempunyai nilai yang baik di mata orang-orang di sekelilingnya.. in sya Allah, di mata-Nya jua.. (walaupun saya tidak pernah mengenailinya, tapi hati ini begitu tersentuh dgn post-post sahabat arwah untuknya)


di saat itu juga, hati ini tergerak untuk bertanya kepada diri sendiri. Andai nanti tiba saatku, agaknya bagaimanakah penilaian orang terhadapku? sememangnya kita tidak perlu mengendahkan pandangan makhluk melainkan pandangan dari-Nya. tapi, bukankah pandangan yang baik daripada orang di sekeliling itu salah satu petanda yang baik bagi seorang yang bergelar arwah?tertanya aku,adakah aku kelak akan dikenang sebagai seorang yang menjaga tutur kata?
adakah aku kelak akan dikenang sebagai seorang yang menjaga pergaulan?
adakah aku kelak akan dikenang sebagai seorang yang pandai membawa diri?
adakah aku kelak akan dikenang sebagai seorang yang menjaga auratnya?
adakah aku kelak akan dikenang sebagai seorang yang berjuang di jalan-Nya?
adakah aku kelak akan dikenang sebagai seoang yang sejuk mata memandang?ataukah kelak aku akan dikenang sebagai seorang yang...kasar tutur katanya,
bebas pergaulan antara lelaki dan perempuan,
cepat terpengaruh dengan perkara-perkara yang lagha/lalai,
penutupan auratnya yang tidak sempurna,
membawa fitnah kepada agama,
menyakitkan mata memandang?Allah... na'uzubillah ya Allah.. jauhkanlah aku daripada sifat-sifat mazmumah tersebut ya Allah..*Ayuh sahabat2, sebelum terlambat, sebelum nafas masih di sisi.. ingatlah kita masih lagi sempat untuk berubah.


 AYUH GAPAI REDHA ALLAH!

---------------

kalau yang berkawan dengan aku di muka buku, itulah antara status terbaru aku di dinding muka buku aku yang dapat dilihat dan dibaca. (semoga bermanfaat) Panjang? Ya. Tapi biarlah.. selagi aku rasa benda tu boleh bagi aku sedar saat aku leka. Selagi bermanfaat untuk diri aku dan semua.. Aku kongsi. Aku sebarkan. Moga dapat tarik balik hati-hati yang lalai, termasuk aku.

Tapi, serius. Saat aku usha-usha muka buku allahyarhamah.. Serius hati aku terketuk. Terasa sangat. Agaknya nanti, aku bagaimanalah.. adakah bakal diingati kebaikannya? Atau terus dilupai sebaik sahaja jasad masuk ke dalam liang lahad? Atau lebih teruk lagi, aku diingati kerana keburukan akhlakku? Allah.. sungguh menggerunkan untuk difikirkan. 

Bukanlah maksudku untuk mengajak semua beramal kerana mengharapkan pujian makhluk. Tidak. Tidak sama sekali. Bukan itu yang ingin aku sampai dan katakan. Sebaliknya, ingin aku tekankan sekali lagi, bukankah penilaian-penilaian yang baik yang diingati orang sekeliling itu satu petanda yang baik bagi seseorang yang bergelar arwah?

Allah.. tapi, bila diaudit ke dalam diri sendiri. Terasa seakan diri tidak mampu.. Terasa banyak sangat dosa.. Tapi, aku yakin Allah itu Maha Pengampun dan Maha Pengasih serta Penyayang. Tinggal lagi aku je yang nak ambil langkah seterusnya, iaitu berubah dan terus berubah ke arah yang lebih baik dan baik.

Di ruangan ini, ingin aku memohon seinfiniti kemaafan kepada mereka yang mengenali diri ini sekiranya pernah aku menyakiti hatimu.. (siapa tahu ini mungkin entri terakhir daripada aku) dan aku yakin, mesti pernah walaupun sedikit. Kerana aku bukanlah maksum sebagaimana Nabi kita, Nabi Muhammad S.A.W. Maaf sekali lagi. (walaupun aku sedar dan tahu mungkin maaf sahaja tidak mencukupi)

Akhir sekali, suka aku akhiri entri ini dengan kata-kata yang dah berapa kali aku kongsikan di laman muka buku :

"Don't praise me because i'm on deen, but pray for me because i have faults that you haven't seen."

3 comments:

  1. al-Fatihah..tu senior saye mase di uitm..sempt kenal dr jauh je :(

    ReplyDelete
  2. salam takziah buat Allahyarham.. aku student uitm shah alam

    ReplyDelete