assalamualaikum

sodiqi usrati...=)

Saturday, May 17, 2014

Perasaan apakah ini?

Bismillah...

Alhamdulillah, setelah sekian lama menyepi di ruangan blog ini.. akhirnya, malam ni dibukakan hati dan dirajinkan tangan untuk update blog.. waima melalui hp je.. (nampak tak gigih di situ? :p) aku rasa ada dalam setahun jugak agaknya kebajikan blog ni terabai.. hoho.. maafkan aku wahai blog terchenta. Walau bagaimanapun, ekceli aku bukak je blog ni bila rasa rindu.. cuma update je idok.. hehe..

Baiklah, tak nak melalut dah..bukan tu point utama aku untuk entri yang sekian lama baru nak muncul ni. Pokok entri aku kali ni adalah untuk berkongsi rasa yang ntah bila muncul.. aku pun tak sedar.. hoho..

Ok, alkisahnya begini.. 

Waktu majlis konvokesyen UPSI semester lepas, senior aku ada lah tumpangkan anak buah dia kejap kat rumah aku ni haa... sebab dia dah tahu dah rumah kami ni ada orang sokmo.. dan in sya Allah boleh dipercayai.. (menyempat naik lif tekan sendiri kan? haha) maka, dia pun tumpang dan tinggalkanlah kejap anak-anak buahnya (2 orang, muslimin dan muslimat yang berumur dalam lingkungan 1-2 tahun, tak ingat dah secara tepatnya umur mereka.. hehe) tu dengan kami. 

Boleh tahan jugaklah nakalnya depa dua orang ni.. penambah cerita jadi makin sedap, alkisahnya rumah sewa kami ni tiga tingkat waktu tu.. maka, jenuhlah kami dok melayan depa duk naik turun tangga tu haa.. kalau buat dekk kang, takut jatuh pulak anak orang.. bimbang jugak.. dah la comey.. haha.. maka, follow je la rentak depa.. yang sulungnya suka bebeno tengok citer boboyboi + siap mintak aiskrim.. tak dapat siap nak mengamuk.. haha.. sabo je la.. kita layan... si adik pulak duk sibuk nak panjat tangga.. nak dukung tak nak.. nak naik sendiri.. fuhh.. memang tak payah riadhah dah la aritu.. haha

Nak dijadikan ceritanya, sampai petang jugaklah kami jaga dua beradik tu.. sempat la mandi dan tidurkan depa.. makan pulak, depa nak makan sendiri... tak nak bersuap.. bagus! cuma faham-faham sendiri la bila budak-budak makan sendiri ni.. tumpah sikit-sikit tu biasalah.. yang tak tahannya bila part aku nak mandikan si abang tu haa... boleh pulak die buat-buat tak pandai nak mandi + buang dan pakai baju sendiri + sikat dan minyakkan rambut sendiri. 

Aku pun dengan lurus bendulnya pegi la mandikan dia + sabunkan dia + buang dan pakaikan baju dia + sikat dan minyakkan rambut dia + bedakkan dia..yang tak tahan tu, dia siap mintak aku bojengkan (ni bahasa kampung aku, kalau tak faham.. cari sendiri.. haha) rambut dia.. katanya buat yang terpacak tu.. aku pun apa lagi, buat ikut suka aku la.. haha.. yang bestnya jugak, dia siap cerita macam-macam kat aku waktu aku tengah siap-siapkan dia tu.. banyak celoteh rupanya budak ni. haha.. (seronok jugak rupanya jaga budak ni, maklumlah.. adik-adik aku pun dah besar panjang semuanya.. anak buah pun xde lagi).

Akhirnya, sampai la masa mak dia nak amek balik anak-anak dia ni.. sob sob sob.. sedih pulak rasanya nak berpisah walaupun tak sampai sehari jaga.. tapi, yang buat aku nak tergelaknya.. bila mak dia cakap, si abang tu sebenarnya pandai je buat semua yang aku buat kat dia tadi tu sendiri. Haha.. ok! aku memang terkena! haha.. bijak, bijak....

Baiklah, tu cerita yang aku nak kongsikan.. panjang tak? haha.. maaflah terpaksa baca entri yang macam ntah pape ni..  sebenarnya, tu bukan point utama aku lagi buat entri ni.. hehe..

Sebenarnya, point aku nak kongsi pasal rasa yang tiba-tiba muncul tu.. rasa apa? rasa macam suka budak-budak. sejujurnya, sebelum ni aku dengan budak-budak ni biasa-biasa je.. aku bukan macam sesetengah muslimat yang majoritinya pantang tengok budak kecik.. mesti nak diambilnya, nak di peluk ciumnya.. aku bukan jenis yang esaited macam tu.. bukan sebab tak suka, tapi sebab aku ni jenis yang tak reti nak tunjukkan rasa kasih sayang tu kot.. hoho..

Yang peliknya, lepas je senior aku mintak tolong jagakan anak buah dia tu.. rasa tu macam dah bertukar sket.. macam sayang sangat kat budak-budak tu.. tapi, aku tetap lagi bukan jenis yang sangat esaited bila jumpa baby.. :) biasa-biasa je..

Aku mula perasan perasaan tu berubah bilamana aku balik rumah, rumah tu senyap dan xde suara budak-budak. Rasa sunyi. Macam kosong pun ye jugak. (Agaknya, itulah perasaan orang yang dah kawen, tapi xde anak. mungkin). Dan aku jugak terfikir, agaknya itulah jugak yang menjadi antara penyebab rumahtangga ni mawaddah wa rahmah.. iaitu dengan adanya permata yang melengkapi hidup sepasang suami isteri. Bila tengok anak-anak rasa tenang. Serius! aku boleh rasa perasaan tu. Tak tahu nak terang lagu mana.. huhu.. kena rasa sendiri la kot.. :)

tu je pun nak kongsi.. :)

terima kasih sudi baca entri yang tak tahu la ada manfaat ke tak ni.. tapi, in sya Allah ada manfaatnya bagi mereka yang merasa dan berfikir.. maaf salah silap.. :)



ok, ni anak sape.. aku pun tak pasti.. main amek je kat tenet.. sebab comey sangat. haha... tapi, kalau nak tahu bojeng tu apa.. haa.. yang macam rambut baby ni la gambaran bojeng tu.. dan macam tu la aku buat kat si abang tu.. haha..
There was an error in this gadget