assalamualaikum

sodiqi usrati...=)

Saturday, September 8, 2012

air tangan mak memang tak pernah mengecewakan

bismillah..



haaa... ce teka mende tu? hehe.. tu la mee kari namanya. Alhamdulillah, hari ni mak buat tu.. untuk yang terakhir kalinya sebelum menjejakkan kaki ke Tanjung Malim lagi. huhu.. Agaknya ni la untungnya bila belajar jauh-jauh dan balik skali skale kan? :p cakap je nak apa, in sya Allah mak buat. heaven sungguh! semalam adik yang kat matrik Gopeng tu telefon, then mak bagitahu yang arini nak buat mee kari. memang dia jeleslah kan.. haha.. so sori dear.. takpe, nanti kan hang cuti 4 bulan, so buat la apa-apa yang belum terlaksana tu.. hehe.. almaklumla, dia balik aritu masa orang tengoh dalam mood raya lagi, belum mood tu kendur, dia dah balik matrik semula.. memang tak sempat la nak makan ni.. keh3

Aku bukan apa, hari tu mak dah buat dah masa bulan puasa tu.. tapi, almaklumlah.. nama pun puasa.. jadi, tak puas sangat makan.. bukan kes tak cukup ke apa.. tapi, makan sikit dah kenyang.. maka, hari ni la hari yang baik untuk dibuat lagi sekali. hehe.. siap je masak, terus makan.. kang nanti petang boleh makan lagi.. haha.. banyak betul aku makan.

Masa buat bulan puasa dulu tu, adik aku yang lelaki tu terkejut sikit.. sebab, katanya "dulu mak kata x pandai buat mee kari masa mat Hanis (ni nama panggilan dia) mintak". Memang kalau ikutkan, mak aku tak pernah buat mee kari ni sebelum tu, dan masa bulan puasa tu la first time mak aku buat. Alih-alih bila sekali buat, terus licin mee kari mak aku. Siap ketagih lagi mintak buatkan lagi skali arini. haha..

Terima kasih mak.. Semalam pulak, mak aku belikan kek yang aku suka tu.. sebab aritu mak aku ada beli kek coklat dan apa ntah nama kek yang lagi satu tu. Aku ingatkan mak beli kek yang aku suka tu.. Bila aku tengok kek lain, tetibe mata aku berkaca..serius aku tak sengaja.. dan aku rasa mak aku prasan kot. huhu.. ngade-ngade btol mata masa tu.. Sensitif betol jiwa. haha.. Alih-alih tengok semalam dah terpacak kek tu atas meja. Terharu den.. hehe

Semalam jugak masa tengah tolong-tolong mak masak.. mak cakap, "malam ni ayah ajak pergi rumah nenek" aku tanya balik, "buat apa?" mak aku balas, "hang kan dah nak balik besok..ayah nak la bawak jumpa nenek" "owh.. ingatkan ada pape" tu yang aku balas balik. Tengok, nampak tak betapa istimewanya orang yang duk jauh ni. Tapi, dalam masa yang sama, aku sedih campur terharu sebenarnya.. yela.. Dah dekat sangat dah aku nak ke sana balik.. pastu, mak ayah aku buat macam-macam untuk aku. huhu.. Terima kasih sangat ya Allah sebab kurniakan aku mak ayah yang sangat penyayang. (tetibe plak ada air suci terjatuh dari mata. haha)

Aritu pulak, lebih kurang hari raya ketujuh atau kelapan macam tu lah.. adik-beradik aku semua demam weh, berjemaah kot.. huhu.. Tinggal mak ngan ayah aku je yang antibodinya kuat sikit.. Dah lama aku tak demam, form six aritu last demam tak silap aku.. dan biasanya, aku demam sehari je. Tapi, kali ni dalam dua hari lebih jugak baru baik betol. huhu.. Memang meringkuk dalam bilik je la kerja aku masa tu. Tak boleh nak bangun, asal bangun je kepala berputar macam roller coaster + loya.. tunduk sikit, rasa berat sangat kepala. Masa solat tak payah cakap la, memang tahan je la yang mampu dibuat.

Yang terharunya.. Mak aku sampai masakkan tomyam untuk aku sebab beliau tahu, aku kalau tomyam memang tak tolak la.. haha.. Tapi, nak dijadikan cerita, aritu nafsu makan tomyam aku pun lari jugak.. huhu.. tapi, demi mak aku yang dah susah-susah masakkan.. Aku telan la jugak sikit. Tapi, memang sikit la aku makan.. huhu

Disebabkan kami adik-beradik macam tak berapa nak elok lagi, petang tu mak ayah aku pegi belikan ubat untuk kami.. untuk adik aku, ayah aku belikan air penyejuk badak tu sebab dia kalau bab makan ubat memang payah la.. untuk aku, ayah aku belikan pil. Jadi, kami pun makan la..

Malamnya pulak, ayah aku ikhtiarkan lagi bawak kami pegi makan kat restoran. Kata ayah, "malam ni, kita g restoran makan masakan panas-panas". Huhu.. serius aku terharu yang amat. Alhamdulillah, berkat kesungguhan mak ayah aku, kami pun beransur pulih. Memang aku bersyukur sangat dapat mak ayah macam mereka. Terima kasih skali lagi ya Allah.. (oh, air suci itu menitis lagi)

Baiklah, aku rasa itu la saja yang mampu aku coretkan buat kali yang terakhir sebelum naik bas malam ni. Semoga perjalanan aku dan sahabat-sahabat selamat semuanya.. Bumi Tanjung Malim, nantikan kedatanganku! (nak kena siapkan mental jugak ni naik sem baru)

p/s: macam lari tajuk pun ada jugak dah aku rasa isi aku yang last-last tu. haha

3 comments:

  1. Sedihnya baca entri ko yang ini..huuu~
    Aku sensitif betul kalau bab mak2 nie. pahtu dapat layanan special.. aduhh. sensitif jiwa..
    So.. kita perlu doakan mereka ibubapa kita..Mereka ingat kita selalu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ak plak jd makin sedih baca komen ko ni... huhu..

      Delete
  2. Aku lagi sedih bila baca komen ko yg nie..huuu..

    ReplyDelete

There was an error in this gadget